Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Zawilec Pismak

|
Wysłany: 23.12.2010 23:43:30 Temat postu: PospoliteRuszenie-projekt muzyków m.in.Illuminandi Open Folk |
|
|
...w sam raz news na Gwiazdkę
Cytat: | Takich grup próżno szukać na polskim rynku muzycznym. Pospolite Ruszenie łączy bowiem muzykę dawną z rockowym instrumentarium i oryginalną poezją staropolską. Połączenie prawie tak zaskakujące, jak skład samego zespołu. Prócz muzyków z grupy Open Folk i formacji Dancerye, znaleźć w nim można członków dębickich zespołów Illuminandi i Rumor.
Jan Trębacz odpowiedzialny jest w grupie za wokale i obsługuje również lirę korbową. Paweł Iwaszkiewicz gra na dudach, fletach prostych i poprzecznych oraz bombardach. Fidel, viola da gamba i violon to instrumenty Pawła Muzyki. Krzysztof Kramarz gra na sześcio i siedmiostrunowych gitarach. Tomasz Papirus Pyzia, podobnie jak w grupach Illuminandi i Rumor, zasiada za perkusją, a bas obsługuje Bartosz Bako Tulik z Rumoru. Zespół ma za sobą już pierwsze zarejestrowane utwory. Jeden z nich, zatytułowany Nieście chwałę Mocarze, z tekstem Jana Kochanowskiego usłyszeć można na stronie internetowej grupy, pod adresem www.pospolite.ruszenie.pl. Kolejne ukażą się na minialbumie, którego wydanie muzycy zapowiadają już na początku przyszłego roku. |
za miastomaglos.pl _________________ Pozdrawiam, Zawilec
Strona zespołu: www.pospolite.ruszenie.pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
Zawilec Pismak

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Night wish Użytkownik

|
Wysłany: 05.01.2011 23:48:30 Temat postu: |
|
|
Hej, jak dla mnie ekstra! za mało jest w naszym kraju dobrego folku. Kiedy można się spodziewać jakiegoś CD??
P.S Nie wiem czemu, ale jeden fragment w refrenie przypomina mi którąś kolędę;D jeszcze nie wiem którą, ale wałkując ciągle ten utwór, za niedługo mam nadzieję, do tego dojde;)
Życzę Wam powodzenia dalszym muzykowaniu i opieki naszego Pana!
P.S 2 Mam nadzieję, że w Pospolitym Ruszeniu będzie prawie zawsze czysty wokal(który jest niesamowity!). |
|
Powrót do góry |
|
 |
Zawilec Pismak

|
Wysłany: 06.01.2011 22:03:47 Temat postu: |
|
|
Dzięki za opinię - najlepiej się z nią podzielić w Księdze Gości lub dodać komentarz na YouTube - chłopaki na pewno się ucieszą
Night wish napisał: | ... Kiedy można się spodziewać jakiegoś CD?... |
Oj, widzę, że Waszmość nie gościł na stronie? Już na 15 stycznia 2011 ekipa zapowiada premierę mini-albumu “Swiebodnosc”  _________________ Pozdrawiam, Zawilec
|
Powrót do góry |
|
 |
Zawilec Pismak

|
Wysłany: 09.01.2011 13:30:55 Temat postu: |
|
|
Na stronie PR można posłuchać już 3 utworów
http://pospolite.ruszenie.pl/muzyka.html
1. Jezusów, czyli Jezusa Judasz przedał
tekst, muzyka:
Władysław z Gielniowa
2. Nieście chwałę, Mocarze
tekst - Jan Kochanowski,
muz. Mikołaj Gomułka
3. Pan Bóg Wszechmogący
Anonim z Kancjonału Nieświeskiego z 1563 r. _________________ Pozdrawiam, Zawilec
|
Powrót do góry |
|
 |
Night wish Użytkownik

|
Wysłany: 11.01.2011 16:02:20 Temat postu: |
|
|
Podobno, za niedługo, ma być za darmo do pobrania EP - ka na ich stronie:) a wiadomo może czy będą jakies koncerty?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mike Pismak

|
Wysłany: 14.01.2011 23:02:59 Temat postu: |
|
|
dla mnie osobiście - naprawdę strasznie kiepskie. brzmi jak jarmarczne przyśpiewki średniowiecznego błazna wraz z akompaniamentem...
ale muszę przyznać że growling z tekstem "Głos Pański łamie cedry i dęby przewraca!" był co tu wiele mówić - kapitalny
tak czy siak ciekawy projekt, życzę powodzenia _________________ Oh, Jesus Christ...
I seek Thy Divine wisdom,
I bow before Thy advice...
May Thy hand lead a wavering heart
May Thy word be a torch on my path... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Zawilec Pismak

|
Wysłany: 20.01.2011 20:00:57 Temat postu: |
|
|
Dzięki serdeczne w imieniu chłopaków za każdą opinię
Z pewnym opóźnieniem, ale EP-ka jest już za darmo do pobrania na stronie zespołu! Z nowym, lepszym brzmieniem po masteringu oraz ostatnim utworem w zmienionej wersji
Czadowych odsłuchów! _________________ Pozdrawiam, Zawilec
|
Powrót do góry |
|
 |
k@mil Pismak

|
Wysłany: 25.01.2011 22:09:27 Temat postu: |
|
|
widze ze EP-ka jest juz na blabberdownload wiec i swiat tez juz wie