Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
day_of_light Gość
|
Wysłany: 17.01.2004 19:24:06 Temat postu: Gitara - strojenie |
|
|
Witam!
Jestem poczatkujacym muzykiem w zespole parafialnym. Mam duze problemy ze strojeniem gitary. Czy macie jakies dobre razy a'propos tego jakiej techniki strojenia powinienem uzywac? I jakie sa najlepsze sposoby?
Z gory dziekuje, bog zaplac.
Marian Kowalski
Kedziezyn Zdroj |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grzecho Admin Forum

|
Wysłany: 18.01.2004 01:42:24 Temat postu: strojenie gitary |
|
|
Rozumiem, ze masz gitarę klasyczną.
Aby stroić gitarę masz do wyboru dwie opcje:
1. elektroniczny stroik (najlepszy w przypadku akustyk czy elektryk bo nie potrzeba ciszy)
2. na słuch
a) na progach (przyciskanie struny palcami lewej ręki)
b) flanżolety
Nie możesz nastroić na słuch? Nastroisz a jak grasz to nie stroi (tzn. stroją niektóre akordy)? Napisz na czym polega Twój problem a wtedy postaram się go rozwiązać.
Ja stroję poprzez stroik a jeśli go nie mam to flanżoletami.
Fajnie by też było, gdybyś się zarejestrował na forum (wtedy możesz np. ymywać powiadomienie na maila o odpowiedzi). |
|
Powrót do góry |
|
 |
tReNt Pismak

|
Wysłany: 24.01.2004 12:19:56 Temat postu: |
|
|
Tanio, fajnie i profesjonalnie... polecam...
Link _________________ tReNt fafalski
Wylewasz na mnie żółć której ja nie chcę pić,
chciałem powiedzieć coś, ale masz gdzieś co mówię,
zaprzeczysz, oplujesz i zniszczysz każdą rzecz w której widzę sens...
N I E B Ę D Ę T E G O N I E Ś Ć !!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grzecho Admin Forum

|
Wysłany: 24.01.2004 13:08:55 Temat postu: stroik i strojenie |
|
|
ja tam używam stroika z mego procesora
ale jak pisalem wyzej to w zaleznosci od problemu (czy po nastrojeniu nie stroi czy jest problem z samym strojeniem).
Poza tym do klasyka to musisz miec cisze by nastroic na taki stroik, bo sciaga on tez inne dzwieki, chociaz nie wiem jak to jest dokladnie w tym stroiku (moze miec lepszy mikrofon, bardziej kierunkowy)
fajnie by było, gdyby autor tego posta sie odezwal... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Anita Nowy

|
Wysłany: 26.01.2004 23:29:32 Temat postu: A ja gram na basie :) |
|
|
Ja gram na basie i musze przyznac że nie umiem go stroić (jest się czym chwalić, co??). _________________
AnitkA  |
|
Powrót do góry |
|
 |
qBASSek Podglądacz

|
Wysłany: 28.01.2004 01:21:08 Temat postu: |
|
|
a bassikiem zawsze mniejszy problem niz z klasykiem bo to w końcu "decha" (nie żeby obraźliwie o bassie:), więc najlepszym rozwiązaniem jest zwyklutki stroik-dobra sprawa nie tylko dla tych co nie potrafią stroić-np. podczas grania koncertu czy przy objawie chronicznego lenistwa na próbie:) _________________ "Pan przemówił do Jonasza po raz drugi tymi słowami:Wstań,idź do Niniwy,wielkiego miasta i głoś jego upomnienie,które ja ci zlecam".Jonasz wstał i poszedł do Niniwy,jak powiedzial Pan" Jon3,1-3a |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grzecho Admin Forum

|
Wysłany: 28.01.2004 14:28:09 Temat postu: |
|
|
przy pomocy stroika nastroisz szybciej i zawsze masz pewnosc, ze jest nastrojona, a na sluch ...
warto się nauczyć jak stroić na słuch, bo nie zawsze będzie stroik pod ręką albo bateryjka słaba itp.
po drugie na koncercie nie stroi Ci gitara w trakcie piosenki to po utworze (lub w trakcie, jesli jest taka możliwość - druga gitara a nie prowadząca) można się szybko nastroić.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
tReNt Pismak

|
Wysłany: 04.02.2004 21:10:00 Temat postu: |
|
|
codziennie zmieniam stój z dropped D do normalnego chyba z 10 razy wioec.... jakbym miał robić to za każdym razem stroikiem... w sensie: wyjmować go... podłaczyć kabel do stroika, do gitary, właczyć ... i nastroic... to bym chyba padł ze zmeczenia... hehehe...
trza jednak mieć trhce ten słuch... od Bozi... nez tego lipa... _________________ tReNt fafalski
|
Powrót do góry |
|
 |
Fred Użytkownik

|
Wysłany: 07.02.2004 13:15:11 Temat postu: |
|
|
Ja moge powiedziec kolezance ktoora gra na basie ze jak pograsz troche na basie to najlatwiej stroi sie do akordu....jak jest cos nie tak to piwiijo byc to slychac. _________________ I was born to rage against'em..... |
|
Powrót do góry |
|
 |
tReNt Pismak

|
Wysłany: 10.02.2004 08:39:27 Temat postu: |
|
|
Mów o strojeniu giatry... bo Mazi sie wkurzy.
No wiec ja bez stroika stroje typowym sposobem na V progu... a sprawdzam flażoletami... ale do tego wiosło musi być dobre... musi być dobrze ustawiona menzura i fogle.. _________________ tReNt fafalski
|
Powrót do góry |
|
 |
Fred Użytkownik

|
Wysłany: 10.02.2004 19:12:45 Temat postu: |
|
|
Ja jak stroje wioslo to zazwyczajh robie to ze sluchu.Eventualnie jak jest jakos bardzi rozstrojone to uzywam G-tune na kompie.Stosunkowo dobry jest _________________ I was born to rage against'em..... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pietia Moderator

|
Wysłany: 15.02.2004 10:52:13 Temat postu: |
|
|
Trent, ale chyba zmienic strojenie z normalnego do DROPPED D i vice versa nie jest tak trudno? :) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Fred Użytkownik

|
Wysłany: 15.02.2004 17:07:32 Temat postu: |
|
|
hahah no oj chyba moowil ze ze sluchu zmienie co ? _________________ I was born to rage against'em..... |
|
Powrót do góry |
|
 |
dredziarz Użytkownik

|
Wysłany: 24.02.2004 12:43:17 Temat postu: |
|
|
bas najlepiej flażoletami stroić. masz wtedy 100 % pewności.
A gitarkę, no to wiecie tuner elektr. jest dobry ale ppowoduje zanik słuchu. Znaczy sie przyzwyczajasz się do niego i potem ni w ząb nie nastroisz ze słuchu. Dlatego kamerton i do dzieła.
Tak mi się wydaje, tak robię _________________ Kobieta jest czyśćcem dla duszy, rajem dla ciała i piekłem dla sakiewki |
|
Powrót do góry |
|
 |
tReNt Pismak

|
Wysłany: 24.02.2004 15:45:15 Temat postu: |
|
|
dredziarz napisał: | A gitarkę, no to wiecie tuner elektr. jest dobry ale ppowoduje zanik słuchu. Znaczy sie przyzwyczajasz się do niego i potem ni w ząb nie nastroisz ze słuchu. |
fakt... istnieje coś takiego jak zanik słuchu... mi to nie grozi bo prawie go nie mam... hehe
Jetem na szczeście leniwy i nie chce mi się podłanczać cały czas strika żeby nastroić dobrze... wiec gdy zmieniam strój z dropped (zazwyczaj C) do normalnego... to używam słuchu... i najczęsciej poprawiam flażoletami dla większej dokładności... na gitarce (dobrej) działają równie dobrze _________________ tReNt fafalski
|
Powrót do góry |
|
 |
|