Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Maly EL Użytkownik

|
Wysłany: 12.07.2005 23:07:42 Temat postu: Dykcja |
|
|
W jaki sposób pracujecie drodzy bracia i siostry muzycy nad dykcją? Co polecacie początkującym? _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Andy W. Pismak

|
Wysłany: 13.07.2005 11:37:43 Temat postu: ćwiczenie czyni mistrza |
|
|
drogi Mały Elu.
pamiętam czytankę z podstawówki (to było bardzo dawno) gdzie chłopiec mający wadę wymowy ćwiczył wkładając sobie w usta kamyki. a później był słynnym retorem. nie zachęcam do aż tak drastycznych metod (choć wydaje mi się że niektórym a może nawet większości polskich hh by się przydały).
ale ćwiczenie w szybkim mówienu trudnych zbitek spółgłoskowych jest nie od rzeczy. np. po czesku (tam jest tego sporo). jeden z moich kolegów (btw dyplomowany chórmistrz) zaproponował takie zdanie: "źgliźwa źgliźwie oka nie wyźgliźwi" ;-]
pokój |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marta Podglądacz

|
Wysłany: 13.07.2005 20:54:27 Temat postu: |
|
|
Ja słyszałam o wkładaniu sobie grochu do buzi no i mówieniu, czy tam śpiewaniu.  :)Niezbyt przyjemne, ale może pomoże......?? _________________ "Ufać to wierzyć, a wierzyć to móc" |
|
Powrót do góry |
|
 |
Izaak Użytkownik

|
Wysłany: 15.07.2005 17:02:54 Temat postu: hm hm |
|
|
moze z doswiadczeniem i dykcja u mnie krucho
ale polecam cwiczenia aparatu gebowego takie jak:
- ogolny streczing (wzdluz i wszerz)
- "prykanie" tak jak trebacze
- przygryzanie jezyka i warg
- _powolne_ i plynne krecenie jezykiem kolek w obie strony
- klonskanie (koniki)
cwiczenia dobrze ukladac sobie samemu wedle fantazji - to czego nie umiesz robic to cwicz - wszystko sprowadza sie do kontroli.
przydaje sie bardzo duzo nagrywania.
ja mam klopoty z ladnymi sz i cz i wiem ze z wewnatrz to nijak tego nie poprawie
nagrywam i zapamietuje uklad narzadow i tak byc moze po dlugich i co wazne systematycznych cwiczeniach w koncu przyjdzie poprawa |
|
Powrót do góry |
|
 |
LU Podglądacz

|
Wysłany: 16.07.2005 00:08:26 Temat postu: |
|
|
Polecam zapodać sobie środkowy 'stawik' we wskazującym palcu dloni miedzy szczęki i tak starać się jaknajwyraźniej mówić. Moge przesłać jakieś tam ćwiczenia bo gdzieś chyba je jeszcze mam z fonetyki. pzdrv!! _________________ w wielkim mieście światła gasną i wiadomo żyć niełatwo w wielkim mieście...
............................................................
Syr 9,4 ...ech  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maly EL Użytkownik

|
Wysłany: 17.07.2005 19:06:16 Temat postu: |
|
|
Jeśli macie jakieś ćwiczenia jak LU to proszę przesyłać:
malyel@kdm.pl lub malyel@o2.pl _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
AR'n'B Użytkownik

|
Wysłany: 18.07.2005 08:59:27 Temat postu: Re: Dykcja |
|
|
Maly EL napisał: | W jaki sposób pracujecie drodzy bracia i siostry muzycy nad dykcją? Co polecacie początkującym? |
Jest cały szereg książek i ćwiczeń logopedycznych, poprawiających wymowę. Dla wokalistów polecałbym książkę Bogumiły Toczyskiej "Mówię i śpiewam świadomie" - dostępna w księgarniach. Są również bardzo fachowe skrypty, z których korzystają m.in. studenci szkół teatralnych, ale dostępność tych publikacji jest już bardziej ograniczona. |
|
Powrót do góry |
|
 |
boooooolka Nowy

|
Wysłany: 19.02.2006 17:52:02 Temat postu: :) |
|
|
czesc mógłby mi ktoś przysłać własnie jakieś suteczne ćwiczenia na dykcję, zwłaszcza dykcję pod kątem śpiewu, wszak zauważyłam, że strasznie sssssyczę. Pozdro. |
|
Powrót do góry |
|
 |
AR'n'B Użytkownik

|
Wysłany: 20.02.2006 12:18:07 Temat postu: Re: :) |
|
|
Skuteczne ćwiczenia to ćwiczenia systematyczne i pod kontrolą osoby fachowej. Jeżeli nie wiesz, jak się za to zabrać - udaj się do logopedy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|