Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
sylwia_tauka Nowy

|
Wysłany: 28.01.2005 23:53:48 Temat postu: Czy szatan w dzisiejszych czasach triumfuje? |
|
|
W dzisiejszych czasach działanie zła staje się bardzo namacalne, widać to zwłaszcza patrząc na to co dzieje się na świecie i jak wielu ludzi nie potrafi odróżnić dobra od zła.Dla człowieka nie ma już barier których nie jest w stanie przekroczyć.Brak poszanowania jakicholwiek norm moralno-etycznych.
Zachęcam was do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami. Napiszcie co o tym myślicie i jak wygląda wasza walka ze złem?
sylwia _________________ Każdego poranka dostajemy szansę na nowe życie i od nas zalęży,czy zaświeci słońce.Pomimo chmur-walcz,bo życie nie kończy się na kłopotach,a słońce świeci ponad nami. |
|
Powrót do góry |
|
 |
gorthad Podglądacz

|
Wysłany: 30.01.2005 16:40:08 Temat postu: |
|
|
----
Ostatnio zmieniony przez gorthad dnia 16.04.2008 21:21:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
zasada Pismak

|
Wysłany: 31.01.2005 14:50:27 Temat postu: |
|
|
...jestem zdecydowanie apokaliptyczny i sadze ze koniec powoli jasnieje na horyzoncie...
...szczerze wydaje mi sie ze to juz potrwa niedlugo - ale z drugiej strony z apokalipsy Jana mozna wyczytac, ze koniec przyjdzie dopiero wtedy gdy na zatracenie tylko 1/3 swiata pojdzie...
...generalnie jest coraz wiecej znakow w swiecie przymuszajacych do nawrocenia sie, do wchodzenia z Chrystusem w smierc, oddawania swojego zycia dla braci, dla Ewangelii, do dawania swiadectwa zyciem - jak powiedzial jeden proboszcz z Torunia w weekend Bedziemy umierac... _________________ Blaszony |
|
Powrót do góry |
|
 |
gorthad Podglądacz

|
Wysłany: 31.01.2005 15:00:20 Temat postu: |
|
|
A co wywołuje u Ciebie tak apokaliptyczne wizje? |
|
Powrót do góry |
|
 |
cebull Nowy

|
Wysłany: 31.01.2005 15:18:05 Temat postu: |
|
|
gorthad napisał: | A co wywołuje u Ciebie tak apokaliptyczne wizje? |
Hmmm, z racji ze mysle tak samo jak zasada, uznam ze to pytanie moglo byc skierowane tez do mnie. : )
W Polsce jeszcze nie jest to tak widoczne. Jendka, gdyby rodowity polak udal sie na zachod w celu rozpatrzenia kwestii rozprzestrzeniania sie zla ujrzalby naprawde wiele. Jak wspomniala Sylwia ; wszelkie granice znikaja. Moralnosc staje sie reliktem, prawie ze spadkiem po przodkach jak owlosienie ciala.
Wszystko pedzi i pedzi... I niedlugo sie zatrzyma. |
|
Powrót do góry |
|
 |
zasada Pismak

|
Wysłany: 31.01.2005 15:23:04 Temat postu: |
|
|
gorthad napisał: | A co wywołuje u Ciebie tak apokaliptyczne wizje? |
...na pewno nie konopie
...patrze i widze rzeczy ktore jeza mi wlosy na nogach, historia nie umarla jak chcial Fukuiama, krew sie leje, ludzie oddaja zycie za Chrystusa, kondycja moralna spoleczenstw jest bliska mojej kondycji fizyczne = jest zadna, ustrukturalizowane gloszenie antyewangelii w wieeeeluuu srodkach masowego przekazu, osobiste refleksje nad soba samym - mnostwo czynnikow sie laczy...
...ale ewangelia mowi ODWAGI, "kto wytrwa bedzie zbawiony" - i tylko ten rosnacy znak zapytania, czy ja wytrwam??? czy milosierdzie bedzie wieksze niz moje grzechy i moje zlo??? zbyt latwo jest zapomniec o darmowosci zbawienia, zbyt latwo jest samemu sie zakopywac - dlatego jak spiewa Tom Allah "Slowo, Slowo, ja slucham ciagle go na nowo/ Slowo, Slowo, bac sie przejmowac sie nie warto"...
...ale od slow do czynow jest dalej niz od glowy do serca... _________________ Blaszony |
|
Powrót do góry |
|
 |
gorthad Podglądacz

|
Wysłany: 31.01.2005 15:46:03 Temat postu: |
|
|
-----
Ostatnio zmieniony przez gorthad dnia 16.04.2008 21:21:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
jonasz777 Użytkownik

|
Wysłany: 31.01.2005 16:44:27 Temat postu: |
|
|
"Żyłem dość długo, by zrozumieć, że mam swój udział w tym złu, które wydaje się, niestety, przeważać w świecie – nawet w tym złu, które może teraz na oślep uderzyć we mnie. "
Jest to fragment testamentu o.Christiana de Cherge - trapisty zamordowanego kilka lat temu wraz ze współbraćmi w Algerii przez islamskich terrorystów. Zaczynam tym cytatem bo rzeczywiście zło wydaje się przeważać w świecie. wystarczy włączyć wiadomości albo rozmowy w toku
Dlaczego ludzie nie potrafią odróżnić dobra od zła? A jest tak przecież. Dlatego że lubią się oszukiwać... to potężny temat... i może jeszcze do niego wrócę jak dyskusja się rozwinie.
Co mi pomaga walczyć ze złem.... choć mizerna ta walka z mojej strony... bardzo mizerna... Jest raczej tak że są pewne sprawy, rzeczy, ludzie którzy nie tyle pomagają mi walczyć ze złem, co pomagaja mi wytrwać w dobrym, tęsknić za dobrem... za Bogiem. Moja żona:) i miłość do niej, to jak wiele miłości mi ona okazuje i to że - jak wierze - nasze małżeństwo jest moją drogą do Boga. Moja wspólnota i wiara ludzi:), moich braci i sióstr ze wspólnoty i to jak bardzo się różnimy.
To co najczęściej powstrzymuje mnie przed walką ze złem to lęk, zwykły strach przed powiedzeniem komuś prawdy, która moża zaboleć... a u mnie lęk przed odrzuceniem i brak zaufania do Pana Boga... długi temat, rozgadałem się... styka hiba.
Pozdrawiam.
Jose Mariano
Jeżeli chcecie dowiedziec się czegos więcej o o.Christianie:
http://akson.sgh.waw.pl/~gjamro/1024/teksty/inne/tp29122002.html
http://www.apologetyka.katolik.pl/marianie/08-03/mag-1.php _________________ "Każdy powinien zapaść się w głąb własnej duszy i rozrosnąć się w niej,a nastepnie unicestwić to, co - jak mniemam - każe mu niszczyć innych. Bądźmy przekonani o tym, że każdy atom nienawiści, który dokładamy światu, czyni go jeszcze bardziej brutalnym niż jest." |
|
Powrót do góry |
|
 |
zasada Pismak

|
Wysłany: 31.01.2005 18:58:19 Temat postu: |
|
|
gorthad napisał: | Dlatego moim zdaniem zamiast roztaczać wizje apokaliptyczne, warto starać sie pomnażać to co dobre. Bo wytrwaniu nie sprzyja wygladanie końca. Chrześcijanin to człowiek NADZIEJI |
...co do pierwszej czesci to na 1000% masz racje, natomiast wygladanie konca jak napisalem wyzwala u mnie pragnienie/ koniecznosc/ cisnienie porzadkowania tego co mam w balaganie - czyli niemal wszytskiego...
...co do zachodu - bardzo dobrym przykladem jest Francja - z jednej strony wojujacy ateizm, "pokojowa islamska re-rekonkwista" a z drugiej caly ten ferment malych wspolnot, male parafie dzialajace jak rodziny - to tez prawda... _________________ Blaszony |
|
Powrót do góry |
|
 |
gorthad Podglądacz

|
Wysłany: 31.01.2005 20:25:45 Temat postu: |
|
|
----
Ostatnio zmieniony przez gorthad dnia 16.04.2008 21:21:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
zasada Pismak

|
Wysłany: 02.02.2005 20:56:35 Temat postu: |
|
|
gorthad napisał: | I warto dostrzegać także jaśniejszą stronę prawdy  |
...nie ma jasniejszej ani ciemniejszej strony Prawdy...
...jest jedna Prawda ktora kazdego czlowieka wali jak obuh w glowe...
...tak to widze, tak to czuje... _________________ Blaszony |
|
Powrót do góry |
|
 |
gorthad Podglądacz

|
Wysłany: 02.02.2005 21:22:33 Temat postu: |
|
|
----
Ostatnio zmieniony przez gorthad dnia 16.04.2008 21:22:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
youzwa Pismak

|
Wysłany: 03.02.2005 03:00:46 Temat postu: |
|
|
Jest wokół nas Prawda i nie ma w Niej cienia zła, bo Ona z gruntu jest Dobra.... _________________ http://backstageshop.pl - sklep z muzyką, książkami, koszulkami
http://dtrecords.pl - wydawnictwo muzyczne |
|
Powrót do góry |
|
 |
gorthad Podglądacz

|
Wysłany: 03.02.2005 11:34:44 Temat postu: |
|
|
----
Ostatnio zmieniony przez gorthad dnia 16.04.2008 21:22:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
mcfunthomas Pismak

|
Wysłany: 25.04.2007 22:23:29 Temat postu: ziemia się toczy...ziemianie staczają |
|
|
gorthad napisał: | Znowu sie rozbijamy o słowa... a raczej o ich rózne-mniej lub bardziej potoczne znaczenie  |
taaaa...każdy ma swoje skróty myślowe. Skoro jednak ktoś sie z czymś nie zgadza to znaczy że albo skrót był zbyt wielki, albo on sam miał co innego na myśli czytając autora... może są i inne powody. te powyższe jednak mi przyszły na myśl.
W każdym razie PRAWDA jest jedna i ma różne skutki w nas: ciemne i jasne, w zależności od umiłowania prawdy.
troszkę skompilowałem powyższe różnice w temacie, hihi...starając się zrozumieć każdego.
CO do głownego wątku to myślę że zarówno ilość zła jak i większa sposobność jego dostrzegania uzupełniają się w zrozumieniu tematu. Jezus o tym mówił przecież w Ewangeliach. Ludzie są tak samo okrutni jak kiedyś - to w ich upadłej naturze - ale że coraz więcej ludzi staje się oziębłymi w miłości to muszę przyznać że tak jest jak Jezus mówił. A jak owocuje owa oziębłość? To już każdy zna odpowiedz ... efekt domino.
By dostrzec zmiany (w czasie) w danym temacie, zawsze pytam wówczas różne osoby w podeszłym wieku jak to widzą. Do tego dołączam opinie ŚWIATŁYCH umysłów, EXPERTóW, i po "skompilowaniu" mam odpowiedź.
A wiec, SYLWIO_TAUKO: JEST CORAZ GORZEJ. NIESTETY...  _________________ "I poznacie prawdę a prawda was wyzwoli" - Jezus |
|
Powrót do góry |
|
 |
|