Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
cynic Nowy

|
Wysłany: 21.01.2006 19:38:59 Temat postu: jakie kapele? |
|
|
Witam
Niedawno dopiero dowiedziałem się o kapitalnej sprawie jaką jest unblack metal i ogólnie ciężka muzyka z chrześcijańskimi tekstami. Moje pytanie brzmi: czy znacie jakieś kapele grające techniczny death metal lub coś w rodzaju jazz metal?
Jeżeli znacie jakieś linki do stronek tych kapel to proszę podajcie będę bardzo wdzięczny.
Z góry dzięki  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kayin Pismak

|
Wysłany: 22.01.2006 16:22:39 Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie cynic
Jakiś już dłuższy czas słucham chrześcijańskiego metalu więc postaram się Ci pomóc.
Tutaj jest lista christian death metalowych kapel. Jednak jest ona dość niedokładna, chaotyczna, niepełna...
Polecam Ci również takie stronki jak:
Fire Stream
The Whipping Post
Metal for Jesus
Jesus Metal
ChristiaXtreme
Christian Metal Mayhem
Christian Metal Realm
GodCore
(w okolejności od najczęściej przeze mnie odwiedzanych)
Naszukałem się porządnej listy z dobrymi zespółami jeśli chodzi o ten gatunek, ale póki co nic z tego. Jeśli się dokopie to napewno napisze.
Z mojej strony mogę Ci polecić niemiecki Sacrificium, których najnowszy album "Escaping The Stupor" urywa głowe, uważam tak po sample'ach . Zespół z wielkim potencjałem, który wybija się niemal na czołówke death metalowych bandów z chrześcijańskim przesłaniem.
Pozatym polecam (starego) Mortification. Jeden ze starszych, christian death/thrash metalowych kapel.
Jeśli masz jakieś pytania, służę pomocą na gadu-gadu.
Pozdrawiam. <God Bless> _________________ Gdy usłyszałem jego głos na zawsze pragnę wielbić Go
błogosławiony zawsze bądź Panie mój
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kayin Pismak

|
Wysłany: 22.01.2006 16:38:03 Temat postu: |
|
|
Renascent - melodeath
Taketh - melo death
Soul Embraced - death with some metalcore
Immortal souls - melodeath
Royal Anguish - sympho death
Holy Blood - "the wanderer" - folkydeath
Sacrificium - death
Aletheian - tech/progressive death with some metalcore influences
Sympathy - tech death
Pantokrator - doomy death
Living Sacrifice - Inhabit - death
Extol - "undecieved" - progressive death
Mortification -" scrolls of the megolith " - old school
Crimson thorn - old school death
Acoustic Torment - old school death
Flesh rot - old school
Transfigural Form - old school
In Vain - Progressive death
Hiliastherion - melo death
Tortured Conscience - death _________________ Gdy usłyszałem jego głos na zawsze pragnę wielbić Go
|
|
Powrót do góry |
|
 |
cynic Nowy

|
Wysłany: 23.01.2006 12:47:22 Temat postu: |
|
|
Wielkie dzięki!!!
Nie wiedziałem, że tego aż tyle jest. Teraz będę mógł się spokojnie zająć słuchaniem czegoś naprawdę wartościowego
Pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
onright Użytkownik

|
Wysłany: 25.02.2006 21:04:54 Temat postu: |
|
|
A ja polecam polski zespół Illuminandi a z zagranicznych Holy Blood - dla mnie rewelacja .Na stronie celestial light jest sporo tego typu muzyki do ściągnięcia i odnośników do stron z taką muzyką |
|
Powrót do góry |
|
 |
Klimek-Viking Nowy

|
Wysłany: 15.04.2006 17:16:05 Temat postu: |
|
|
Chwała Bogu, a wam sława. Niewiecie może czy są jakies PowerMetalowe kapele. Czy ktoś wie z kąd mogę sobi załatwić płyte/piosenki Holy Blood, -wielce mi się spodobało |
|
Powrót do góry |
|
 |
eddie Podglądacz

|
Wysłany: 15.04.2006 18:12:45 Temat postu: |
|
|
jesli chodzi o power, to chyba nikogo nie zaskocze, jesli powiem, ze Jacobs Dream a Holy Blood hmm nie ma tego w necie?na ich stronce czy cus? |
|
Powrót do góry |
|
 |
A.O Pismak

|
Wysłany: 15.04.2006 20:01:16 Temat postu: |
|
|
Jak zwykle nie do końca zgodzę się z tą klasyfikacją, bo choć nie znam wielu zespołópw wymienionych przez Kayin'a to np.
Undecived Extola nie nazwałbym progressiv death - nie ma w tyym albumie wyrafinowania... tej technicznej szkoły charakteryzującej progresywny rock jak i metal.
Holy Blood ni jak bym nie nazwał death, to jest poprostu słowiański unblack metal.
Zaciekawiła mnie natomiast klasyfikacja Immortal Souls. Zawsze za melodyjny death uważałem Death. Ale ponoć Childern of Bodom to typowy melodyjny death zaś IM są do nich podobni.
Melodyjny death to akurat (o dziwo) gatunek którego nie umiem do końca określić/rozpoznać. Np In Flames określałem hard rockiem z blackowym wokalem, hehe... wiem, wiem śmieszna klasyfikacja...
Dobra koniec tych rozważań. Wrzucę swoje trzy grosze do topiku. Polecam z klimatów oscylujących wokół death następujące kapelki: Paramaecium, Kekal (czym nowszy album tym techniczniej i progresywniej) oraz Discern (stara szkołą).
A elementy jazzu i ciężkie granie można znaleźć w Eso Charis
Co do power metalu to polecam: Shout (kalifornijska szkoła) oraz Sacred Warrior.
ps. Royal Anguish nie jest chrześcijańskim zespołem. _________________ Orthodox Industrial & spiritfilled headbanging!
Ostatnio zmieniony przez A.O dnia 19.04.2006 20:08:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kayin Pismak

|
Wysłany: 17.04.2006 19:16:43 Temat postu: |
|
|
A.O napisał: | Jak zwykle nie do końca zgodzę się z tą klasyfikacją, bo choć nie znam wielu zespołópw wumienionych przez Kayin'a |
Przyznam się, że nie ja klasyfikowałem te kapele. Listę znalazłem na jednej ze stron (powyżej przezemnie podanych), której się nie przyglądałem, srx.
Cytat: | ps. Royal Anguish nie jest chrześcijańskim zespołem. |
Zdaje mi się, że bardziej niż nie jeden za takowy uważany.
Cytat: | Co do power metalu to polecam: Shout (kalifornijska szkoła) oraz Sacred Warrior. |
Ja od siebie dodam znakomitych: Narnia, Seventh Avenue, Rob Rock.
Podobno dobzi są także Balance of Power, ale nie miałem okazji ich posłuchać. _________________ Gdy usłyszałem jego głos na zawsze pragnę wielbić Go
|
|
Powrót do góry |
|
 |
A.O Pismak

|
Wysłany: 19.04.2006 20:17:52 Temat postu: |
|
|
Kayin napisał: | A.O napisał: | Jak zwykle nie do końca zgodzę się z tą klasyfikacją, bo choć nie znam wielu zespołópw wumienionych przez Kayin'a |
Przyznam się, że nie ja klasyfikowałem te kapele. Listę znalazłem na jednej ze stron (powyżej przezemnie podanych), której się nie przyglądałem, srx.
Non problemo, generalnie jest ok, poprostu ta lista w niektórych przypadkach jest mylna.
Ponadto z upływem czasu klasyfikacja co niektórych kapel się zmienia, pojawiają się nowe gatunki muz itd.
Cytat: | ps. Royal Anguish nie jest chrześcijańskim zespołem. |
Zdaje mi się, że bardziej niż nie jeden za takowy uważany.
i tu prosiłbym Eddiego o uwagę!!!
Chociażby z takich powodów warto badać teksty kapel określanych chrześcijańskimi. Akurat dla mnie największym wyznacznikime chrześcijaństwa danego bandu jest życie tych ludzi oraz motywy dla których tworzą muzę.
Cytat: | Co do power metalu to polecam: Shout (kalifornijska szkoła) oraz Sacred Warrior. |
Ja od siebie dodam znakomitych: Narnia, Seventh Avenue, Rob Rock.
Podobno dobzi są także Balance of Power, ale nie miałem okazji ich posłuchać. |
Kiedyś była tak kapelka Undercover i miała albumik Balance of Power. Nie ma ktos tego przypadkiem bo poszukuje. O ile dobrze pamiętam to grali coś pod cold wave. _________________ Orthodox Industrial & spiritfilled headbanging! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kayin Pismak

|
Wysłany: 20.04.2006 14:46:30 Temat postu: |
|
|
A.O napisał: | Akurat dla mnie największym wyznacznikime chrześcijaństwa danego bandu jest życie tych ludzi oraz motywy dla których tworzą muzę. |
A nie teksty?
Wiesz ciężko poznać jacy muzycy danego zespołu są na codzień... co najwyżej jedynie z ich deklaracji.
Oczywiście wiele jest zespołów nie zasługujących na miano chrześcijańskich, mimo to na ''tej'' scenie są tak nazywani. Wchodzimy tutaj w szczegółowy podział... bo chyba zespół chrześcijański nie powinien się specjalnie różnić od zespołu z chrześcijanami.  _________________ Gdy usłyszałem jego głos na zawsze pragnę wielbić Go
|
|
Powrót do góry |
|
 |
onright Użytkownik

|
Wysłany: 20.04.2006 15:37:36 Temat postu: |
|
|
Były też przypadki, że muzycy w jednych mediach byli dumni że grają tzw. muzykę chrześcijańską, a w drugich się oburzali, że ktoś ich granie tak nazywa |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kayin Pismak

|
Wysłany: 20.04.2006 16:42:55 Temat postu: |
|
|
onright napisał: | Były też przypadki, że muzycy w jednych mediach byli dumni że grają tzw. muzykę chrześcijańską, a w drugich się oburzali, że ktoś ich granie tak nazywa |
Dokładnie. Tak samo, gdy zyskali szerszy odbiór i popularność odcinali się od chrześcijańskiego przesłania.  _________________ Gdy usłyszałem jego głos na zawsze pragnę wielbić Go
|
|
Powrót do góry |
|
 |
onright Użytkownik

|
Wysłany: 20.04.2006 18:38:07 Temat postu: |
|
|
A czy kojarzy ktoś polskie kapele Exile i Front? Wydaje mi się, że też "siedziały" w metalowych klimatach, a słuch po nich zaginął. |
|
Powrót do góry |
|
 |
A.O Pismak

|
Wysłany: 22.04.2006 11:31:23 Temat postu: |
|
|
Nie kojarzę ,a to christian bandy?? _________________ Orthodox Industrial & spiritfilled headbanging! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|